Industrieel elektricien

Industrieel elektricien
Luc werkt als Industrieel elektricien bij SPIE Belgium

“Al 25 jaar lang steek ik de handen uit de mouwen bij SPIE. Wij bouwen volledige elektrische installaties voor industriële projecten. Concreet betekent dat: kabelbanen plaatsen, kabels trekken, elektrische borden, schakelkasten, motoren en regelkringen aansluiten.

Het klinkt allemaal heel technisch en dat is het ook. Anderen zou dat misschien afschrikken maar voor mij is het net de voornaamste reden waarom ik deze job zo graag doe: ik heb een passie voor techniek!

Ik ben ook iemand die niet kan stilzitten. Gelukkig heb ik een heel intensieve job met veel afwisseling waar ik al mijn energie in kwijt kan. Van werf naar werf, materialen bestellen, offertes maken en kasten in het atelier bouwen – elke dag brengt wel iets anders.

En ja, er zijn risico’s verbonden aan deze job maar als je alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt, kan er eigenlijk niets mislopen. We hanteren altijd het motto: “We doen het veilig of we doen het niet”.

Hier starten niet alleen ervaren elektriciens, maar ook pas afgestudeerden en mensen die zich op latere leeftijd nog omschoolden. Dat deden ze bijvoorbeeld via een individuele beroepsopleiding bij de VDAB. Dat kan omdat ‘industrieel elektricien’ een knelpuntberoep is. Heb je dus de juiste ingesteldheid en motivatie? Dan vind je in onze sector gegarandeerd werk – handige mensen zijn nu eenmaal een uitstervend ras. Ik vind het jammer dat technische opleidingen en jobs lager aangeschreven staan. Mensen kiezen tegenwoordig steeds vaker om verder te studeren. Dat snap ik wel, maar straks heeft iedereen twee diploma’s, maar ook twee linkerhanden… Trouwens, het is niet omdat je er niet voor hoeft verder te studeren dat industrieel elektricien geen complexe en uitdagende job is. Als jonge starter krijg je daarnaast ook nog eens alle kansen om door te groeien – bij SPIE alvast toch. Daar ben ik het levende bewijs van want ik ben hier meteen na mijn opleiding elektromechanica gestart en ben intussen leidinggevende.

Met mijn handen werken, blijf ik het leukst vinden maar ik hou er ook van om mensen aan te sturen en er af en toe wat bureauwerk bij te nemen. Als je ergens gepassioneerd mee bezig bent, dan volgt de rest vanzelf wel.

Bovendien worden jonge mensen hier goed begeleid. Starters krijgen zelfs een peter toegewezen. Onervaren mensen komen zo onder de hoede van een expert en krijgen alle begeleiding die ze nodig hebben. Bij SPIE ben je dus in goede handen.”