Burgerlijk Ingenieur

Burgerlijk Ingenieur
Philippe werkt als Manager Machining bij CNH Industrial

“Twintig jaar geleden zou ik mezelf nooit als manager van de machining-afdeling bij landbouwmachinebouwer CNH Industrial gezien hebben. Een job waarin soft skills heel belangrijk zijn. Maar eigenlijk sluit ze wel mooi aan bij wie ik ben. Zo zat ik bijvoorbeeld bijna 20 jaar bij de scouts, waarvan de laatste jaren aan het hoofd van een groep met 800 leden en 100 leiders. Op studievlak ging mijn interesse meer uit naar techniek en wetenschappen. Als kind haalde ik computers uit elkaar, maakte ik mijn eigen treinwissels en sloot ik een ventilator aan op een zonnepaneel – toen nog héél revolutionair. Ik nam dan ook zonder twijfelen deel aan het ingangsexamen voor burgerlijk ingenieur. Na een moeilijk eerste jaar studeerde ik met onderscheiding af.

Eindelijk was ik ingenieur – mijn droomjob … tot ik tijdens mijn thesis merkte dat ingenieurs amper in contact kwamen met het productieteam. Zo had ik het me niet voorgesteld. Gelukkig zocht New Holland (een merk van de CNH Industrial-groep) toen een Kaizen-coördinator – iemand die een andere manier van werken zou implementeren. Een functie die me wel met de werkvloer in contact bracht.

Tien jaar later zit ik hier nog. Intussen legde ik een heel parcours af: van Kaizen-coördinator, over team leader, tot manager op de assembly- en daarna de machining-afdeling. Dat is het fantastische aan de sector en in het bijzonder aan mijn bedrijf: er zijn mogelijkheden genoeg, en ik krijg de kans om die te grijpen en door te groeien.

Dat vraagt natuurlijk wel wat inzet: ik school mezelf bij, en vraag veel raad. Ik dook zelfs opnieuw in mijn cursus psychologie die ik ooit nog als keuzevak volgde en die me toen al meer dan gemiddeld boeide.

Ik kan iedereen dan ook alleen maar aanraden om zijn interesses te volgen: het is niet omdat je technische bagage hebt, dat je een technische job moet uitoefenen. Een boodschap die ik ook op mijn afdeling uitdraag: ik hamer op interesses en persoonlijk initiatief. Zo zijn we straks zeker van de juiste man op de juiste plaats.

Wat mij betreft, heb ik alvast mijn ‘juiste plek’ gevonden – vandaag doe ik precies wat ik graag doe: ik ben met veel nieuwe zaken bezig, werk samen met een sterk team en geef de toekomst mee richting. Tegelijk loopt er ook nog een flinke portie techniek door mijn job. Want natuurlijk is die voorliefde er nog altijd.

Ik werk dus graag in de maakindustrie: wij gaan van grondstoffen naar een product. Elke vijf minuten rolt er hier een aandrijflijn voor een tractor van de band. In totaal zijn dat er 109 per dag. Ik durf gerust zeggen dat ik daar trots op ben!”