Haai-Tech

Haai!TECH is een evenement rond studiekeuze en techniek. De volgende editie van Haai!TECH vindt plaats op woensdag 29 januari in cc Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. In 2018 is er ook een Haai!TECH op woensdag 24 januari in cc De Werft in Geel en op 24 februari in opleidingscentrum Anttec in Antwerpen.  

Jongeren (10-14 jaar) en hun ouders, die met een studiekeuzevraag zitten, worden op een objectieve en uitdagende manier ondergedompeld in de mogelijkheden van wetenschappelijke en technische studies. De jongeren kunnen hun talenten voor techniek ontdekken en vragen van ouders of jongeren over een studiekeuze voor techniek worden besproken.

Voor jongeren tussen 10-14 jaar zijn er verschillende workshops waarin ze hun talenten voor de interessedomeinen binnen het technisch (STEM) onderwijs kunnen ontdekken. Workshops zijn er in de domeinen Mechanica, Elektriciteit, Elektronica, Chemie, Bouw en Hout.

Voor ouders is er een infosessie rond studiekeuze.

Jongere broers en zussen halen hun hartje op met eenvoudige techniekactiviteiten onder begeleiding.

Ouders kunnen er met hun vragen ook terecht bij de Onderwijskiezer.

 

In 2016 ging Haai!TECH door op de volgende locaties:

       

Haai!TECH is erkend als STEM-academie. De STEM-academie kadert binnen het STEM-actieplan van de Vlaamse overheid. STEM verwijst naar Science (wetenschap), Technology (technologie), Engineering (ingenieursvak) en Mathematics (wiskunde). Met het STEM-actieplan wil de Vlaamse overheid de interesse van kinderen en jongeren voor exacte wetenschap en techniek in vrijetijdsverband stimuleren. Zo hoopt men meer jongeren aan te sporen om te kiezen voor een beroep in deze sector. Eén van de concrete acties in het STEM-actieplan is de oprichting van de STEM-academie. In de STEM-academie worden de organisatoren van buitenschoolse STEM-activiteiten verzameld. Het huidige aanbod is reeds velerlei en breidt nog steeds uit. De STEM-academie wordt gecoördineerd door Technopolis®. Door al deze buitenschoolse STEM-activiteiten te bundelen op de portaalsite www.stem-academie.be worden een groter publiek en meer potentiële deelnemers bereikt. Daarnaast probeert de STEM-academie nieuwe activiteiten op te starten, zodat nog meer kinderen kunnen deelnemen aan een STEM-activiteit in hun regio.