Onderhoudstechnicus ploegbaas

Onderhoudstechnicus ploegbaas
Veerle werkt als onderhoudstechnicus bij CNH Industrial

“Ik was altijd al erg geïnteresseerd in mechanica. Mijn ouders hebben een landbouwbedrijf en als mijn vader een tractor repareerde, stond ik er altijd op te kijken of probeerde ik te helpen. De machines gebruiken, boeide me heel wat minder dan de motor die erin zat. Mijn vader begreep dat, de rest van de familie iets minder…

Als er een nieuwe machine werd geleverd, stonden wij steeds op de eerste rij om naar de motor te luisteren en waren we vooral benieuwd naar wat er onder de motorkap zat. Dat heeft uiteindelijk ook mijn studiekeuze bepaald.

Ik startte in het eerste middelbaar met de richting industriële wetenschappen maar op het einde van het tweede middelbaar wist ik al dat ik een meer praktijkgerichte opleiding wou volgen. Mijn leraars raadden mij dit toen af omdat ik goede punten had. Veranderen naar elektromechanica werd door iedereen gezien als een stapje terug. Ik ben blij dat mijn ouders dat niet zo zagen en dat ze me steunden.

Als ik één tip mag geven aan jongeren die twijfelen over hun studiekeuze: volg de richting die je het liefste doet, niet de richting die je aangeraden wordt door leerkrachten, ouders of de maatschappij. Volg je passie, want je moet het je hele leven nog doen.

Ik was op mijn school het eerste meisje dat afstudeerde in elektromechanica en ik ken ook geen andere vrouwen die mijn job uitoefenen. Dat merk ik ook aan de reacties wanneer mensen ontdekken dat ik verantwoordelijk ben voor het mechanisch en elektrisch onderhoud van de machines bij CNH Industrial.

Toen ik hier begon te werken werd ik nog wat argwanend bekeken maar van zodra ik me bewezen had, kreeg ik respect. Zo mogelijk nog meer dan mijn mannelijke collega’s. Ik werk in een mannenwereld, dat is een feit, maar dat heeft me nooit tegengehouden. Ik heb me daaraan aangepast.

Ik verwacht helemaal niet dat mijn collega’s zich anders gedragen – of bepaalde posters weghalen – omdat ik er bijkom, en dat appreciëren ze wel. Ondertussen ben ik zelfs doorgegroeid tot ploegbaas. Hapert er een machine? Dan word ik opgebeld door de productieafdeling. Als er meerdere machines tegelijk uitvallen, beslis ik welke eerst gerepareerd moet worden. Ik stuur een collega of ga zelf aan de slag want ik blijf het fijn vinden om met mijn handen te werken. Omdat ik ‘met de nacht’ sta, houdt mijn job geen bureauwerk in. Gelukkig maar want dat zou ik ook niet willen.

Ik heb trouwens altijd voor de vaste nachtshift gekozen omdat ik dat graag doe. Misschien is het een vertekend beeld maar door ’s nachts te werken, krijg ik het gevoel dat ik meer aan mijn dag heb.

Terwijl anderen aan het werk zijn, kan ik rustig mijn boodschappen doen of gaan sporten. Zalig!