Technical operator

Technical operator
Wendy werkt als Technical operator kunststoffen bij Didak Injection

 “Bijna twintig jaar geleden begon ik als arbeidster aan de band bij Didak Injection, specialist in het spuitgieten van kunststoffen. Ik was altijd al gefascineerd door techniek. Ik was een halve jongen die liever met haar grootvader aan het knutselen sloeg dan samen met de mama te gaan shoppen. Na mijn studies natuurwetenschappen was ik dan ook één van de weinige meisjes die voor industrieel ingenieur ging studeren. Hoewel ik die studie niet afmaakte, ontdekte ik wel waar mijn interesses en passies lagen. Na een paar interim-opdrachten startte ik dan ook maar wat graag bij Didak Injection. Ik doorliep er het typische start-onderaan-de-ladder-traject maar voelde al snel dat ik méér wou doen dan aan de band staan. Gelukkig hadden ze daar wel oor naar:

ik kon een aantal collega’s op andere diensten vervangen, volgde interne opleidingen en groeide zo geleidelijk aan door. Vandaag ben ik technical operator kunststoffen en ploegbaas.

Kort samengevat: ik hou de machines draaiende. Dat vraagt wel wat technisch inzicht. En ja, men vindt het niet altijd even evident dat een vrouw dat heeft. 

Een vrouw als ploegbaas? Het is vaak nog een uitzondering, alleen in Nederland zie je het al vaker. Maar het moet zeker kunnen:

als je een hart voor techniek hebt, goed met mensen om kan gaan en graag bijleert  – want techniek staat niet stil – dan is deze job je op het lijf geschreven. Ook als je een vrouw bent want werken in de industrie is al lang geen zware fysieke arbeid meer. 

We werken ook in een ploegensysteem – iets waaraan je jezelf en je gezinsleven moet aanpassen. Ik draai sinds tien jaar mee in de nachtshift: ik begin om tien uur ’s avonds en stop de volgende ochtend om zes uur. Ik ben dus op tijd thuis om de kinderen klaar te maken voor school en wakker wanneer ze thuis komen. Na het eten en wat tijd met hen samen vertrek ik weer met veel plezier naar mijn werk.

 Ik vind het geweldig dat wij met vloeibare kunststof eender wat kunnen maken. En ik ben trots wanneer het eindresultaat van de band rolt. Tijdens elk productieproces ontdek ik wel iets nieuws en de evoluties blijven elkaar opvolgen.

Zo ben ik de laatste jaren erg onder de indruk van de recyclagemogelijkheden: kunststof vergaat niet, maar we kunnen ze wel volledig herwerken. Zo produceerden we onlangs plastic bakken uit gerecycleerde flessen wasverzachter. Onze productiehal rook nog nooit zo fris!”