Jarno werkt als CNC-Operator bij Maintenance Partners

“Een CNC-operator bedient een computergestuurde werktuigmachine die onderdelen of technische uitrusting fabriceert of herstelt. CNC staat voor Computer Numerical Control. Bij Maintenance Partners gaat dat in hoofdzaak om onderdelen voor rotoren, pompen en elektromotoren. Ik schrijf eerst het computerprogramma waarmee de machine aan de slag moet gaan. Op het scherm zie ik dan een simulatie van het voorwerp dat ik ga maken of bewerken. Dat helpt, maar het is toch een pluspunt voor deze job als je een goed vermogen hebt om je zaken die er nog niet zijn, voor te stellen in je hoofd.

Nadat je dan het materiaal of te bewerken werkstuk gemonteerd hebt op de werktafel, laat je het programma lopen en voert de machine alle handelingen uit: draaien, frezen, het gereedschap positioneren. Bij Maintenance Partners doen we vooral stukwerk, maar seriewerk is ook mogelijk. De volgende stap is het nameten. Dat gebeurt met een schuifmaat of een micrometer die tot op één honderdste van een millimeter nauwkeurig is. Vervolgens ga je dan de machine bijstellen en dan laat je het programma opnieuw lopen tot je exact de juiste afmetingen verkrijgt.

Ik ben 19 en dit is mijn eerste echte job. Ik kwam bij Maintenance Partners terecht via mijn stage in het 7de specialisatiejaar CNC-operator. Tijdens die dag per week dat ik hier gedurende 8 maanden werkte, heb ik veel bijgeleerd. Techniek zit echt in mijn bloed. Al van jongs af was ik thuis bezig met dingen te repareren of te maken. En vanaf mijn 15 jaar deed ik elke zomer vakantiewerk in een technisch bedrijf. Toen ik mijn 7de specialisatiejaar afmaakte, kon ik ook bij dát bedrijf vast aan de slag. Ik stond dus voor de keuze. Ik heb uiteindelijk voor Maintenance Partners gekozen omdat ik hier veel doorgroeimogelijkheden heb.

Je maakt als CNC-operator altijd technische onderdelen voor een groter geheel. Bijvoorbeeld de as die we onlangs op onze afdeling Machining gemaakt hebben, diende als onderdeel voor een stoomturbine. Na het draai- en freeswerk door verschillende CNC-operatoren op onze afdeling, ging het stuk naar de afdeling van de Rotorshop. Daar hebben ze de schoepen gemonteerd. Vervolgens moest het hele stuk weer naar de draaibank. Wij werken op Machining met 12 mensen en ik kan als starter veel van mijn collega’s leren. Ik kan ook echt gefascineerd raken als ik zie welke mooie, technisch complexe stukken hier gemaakt worden. Prachtig!

CNC-operator is fysiek geen zware job. Je moet goed kunnen rekenen en goed zijn in driehoeksmeetkunde. Nauwkeurig zijn is belangrijk, maar ook inventiviteit kan helpen, als je bijvoorbeeld een groot stuk moet monteren op de werktafel. Ik doe deze job supergraag en kom elke dag met plezier werken. Ik krijg opleidingen en de flexibele werkuren zijn heel gemakkelijk. Ik kan dit iedereen aanraden!”

Ik ben 19 en dit is mijn eerste echte job. Ik kwam bij Maintenance Partners terecht via mijn stage in het 7de specialisatiejaar CNC-operator.

Jarno werkt als CNC-Operator bij Maintenance Partners