Eliot werkt als Koeltechnicus bij Engie FABRICOM

“Een koeltechnicus kan je omschrijven als een geavanceerde elektricien. Je moet niet alleen kabels kunnen trekken maar ook inzicht hebben in het leggen van buizen en in de aansluiting van koeltechnische apparaten. Bij Engie FABRICOM worden er zowel industriële als commerciële installaties gemaakt en ook transportkoelingen. Het is belangrijk dat we de klok rond paraat staan voor onze klanten. Het is geen job voor iemand die vasthoudt aan een vaste routine:

elke dag brengt iets nieuws en geregeld moet je improviseren en je plan trekken.

Zeker in het begin wordt je doorzettingsvermogen op de proef gesteld. Je bent nieuw, je kan nog niet zo veel en dat toont zich: een simpel gat boren lukt ineens niet meer en je doet over alles tien keer zo lang als een ervaren collega. Ik zie dat nu ook bij de nieuwelingen. Dat kan enorm frustrerend zijn maar net dan moet je doorbijten. Als je het echt wilt en je laat zien dat je gemotiveerd bent dan worden die beginnersfoutjes getolereerd. Ik nam bijvoorbeeld vaak een bezem vast om me tóch nuttig te maken op momenten dat ik niets om handen had. Dat wordt geapprecieerd en met die ingesteldheid krijg je bij Engie FABRICOM heel veel kansen. Wat mij betreft is er geen betere firma om in opgeleid te worden als koeltechnieker.

Maandelijks volgen we hier een interne opleiding zodat we van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte blijven. Ook leren we werken met verschillende machines.

Iedereen moet bijvoorbeeld met een verreiker, een hoogtewerker en een vorkheftruck kunnen rijden. Dat maakt mijn job heel gevarieerd. Ook de projecten waar ik aan meewerk, zijn erg uiteenlopend. Zo herinner ik me een recent project voor Colruyt Group – een unieke klus!. We bouwden toen een machinekamer in een container van 17 meter lang. Die wordt nu getest en als het een succes is, zullen nog veel meer van die containers volgen. In zo’n container steekt 5 kilometer aan kabel, 4 kilometer aan leiding en op het einde woog die zo’n 35 ton. Best een ambitieus project dus. Vroeger zei ik altijd dat ik uitvinder wou worden – iets wat me in zekere zin toch wel wat gelukt is. Ik kwam bij Engie terecht na een opleiding mechanische vormgevingstechnieken en een aanvullende opleiding ‘technicus koeltec-nieken’ van 1 jaar bij de VDAB. Voor deze job moet je dus verder studeren en dat houdt som-mige mensen tegen.

Maar ik kan zeggen dat die extra opleiding zo voorbij is, zeker als je dan ook al stage mag lopen.

Ik heb er alvast nog geen moment spijt van gehad en kan het iedereen aanraden!” 

Elke dag brengt iets nieuws en geregeld moet je improviseren en je plan trekken.