Steven werkt als Procesoperator bij een Antwerps chemisch bedrijf

“Als procesoperator hou ik samen met mijn collega’s het bedrijf draaiende. Dat mag je gerust letterlijk nemen: wij moeten ervoor zorgen dat de machines nooit stilvallen. Dag en nacht. Daarom werken we in een ploegensysteem. Dat schrikt heel wat mensen af maar ik vind dat net een geweldig pluspunt aan mijn job.

Op school wist ik al dat een 9 to 5 niks voor mij was. Elke dag dezelfde routine is niet aan mij besteed. Ik had dan ook al snel voor mezelf uitgemaakt dat ik ab-so-luut in shiften wilde werken.

Dat is trouwens een familietrekje. Mijn grootvader heeft nog bij Bayer gewerkt en mijn nonkel werkt momenteel in een aansluitende shift. Je kan dus al wel raden waar wij over babbelen op familiefeesten…

De nachtshift is mijn favoriete shift: ik hou ervan om 's nachts in een quasi verlaten fabriek te werken. Terwijl de meeste mensen slapen, houden wij het bedrijf draaiende. Machtig!

Mijn job is heel gevarieerd. De ene dag sta ik in de controlekamer om via computersystemen en monitors de processen in de gaten te houden en storingen op te sporen. De andere dag sta ik in het productiebedrijf en voer ik de meest uiteenlopende opdrachten uit: van stalen afnemen en analyseren in het labo tot het garanderen van de veiligheid van mecaniciens die de toestellen komen repareren of controleren. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee.

Wij werken hier namelijk niet met water, maar met  grondstoffen die niet altijd zonder gevaar zijn. Het is dan onze taak om constant alle veiligheidsprocedures toe te passen en meteen in te grijpen wanneer er ergens iets fout dreigt te gaan.

Je moet je trouwens niet laten afschrikken als je weinig kaas gegeten hebt van chemie of fysica. Ik ben ook geen chemicus en ik kan deze job perfect uitvoeren dankzij de SIRA-opleiding die ik na mijn middelbare school gevolgd heb. Naast 2 dagen opleiding per week ga je de andere 3 al meteen aan de slag in een chemisch bedrijf. Zo leer je het bedrijf van binnen en van buiten kennen en word je helemaal klaargestoomd voor alle aspecten van de job.

Ik heb altijd geweten dat ik dit wou doen en ik zou het zo opnieuw doen. Ik kan anderen dan ook alleen maar aanraden om hun dromen te volgen en er gewoon voor te gaan.”

De nachtshift is mijn favoriete shift: ik hou ervan om 's nachts in een quasi verlaten fabriek te werken. Terwijl de meeste mensen slapen, houden wij het bedrijf draaiende. Machtig!

Steven werkt als Procesoperator