Werken in een boeiende sector

De Antwerpse industrie is heel divers. Naast grote internationale spelers zijn er ook zeer veel middelgrote en kleine industriële ondernemingen. 33% van het totale binnenlandse product in Vlaanderen komt uit de provincie Antwerpen en onze industriële bedrijven leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

Veel industrie is geconcentreerd in en rond de Antwerpse haven die de tweede grootste chemiecluster ter wereld is. We vinden er niet alleen internationale chemische en petrochemische bedrijven maar ook veel industriële toeleveranciers en onderaannemers. Het zijn bedrijven uit de metaalsector, de maintenance sector of de sector van de industriële elektriciteit. Zij leveren allemaal gespecialiseerde diensten.

Ook in de Kempen, de regio Mechelen en langs de A12 zijn er grote industrieterreinen die hun steentje stevig bijdragen. Al deze bedrijven zijn continu op zoek naar goed opgeleid technisch personeel. Heel wat opportuniteiten dus om te werken in de Antwerpse industrie, dichtbij of iets verder van huis.


Maak kennis met medewerkers uit de Antwerpse industrie: getuigenissen

Maak kennis met medewerkers uit de Antwerpse industrie: getuigenissen

Talentenfabriek wil meer mensen warm maken voor knelpuntberoepen in de industrie. Maar welke jobs zijn dat en wat houden ze juist in?

Lees hier wat medewerkers met een technisch beroep over hun functie vertellen.


Verwachtingen en competenties

Verwachtingen en competenties

Hebt u interesse om aan de slag te gaan in de industrie? Dan hebt u een ruime keuze, zowel qua type bedrijf als qua functie. Werken in de industrie betekent echter wel altijd: werken in een technische, complexe en uitdagende omgeving.

Onze industrie biedt vooral werk aan goed opgeleid en gespecialiseerd personeel. Omdat technologie snel evolueert, moet u ook gemotiveerd zijn om u continu bij te scholen. 

Daarnaast is de focus op veiligheid niet weg te denken uit een industriële omgeving. U moet bereid zijn om werk- en veiligheidsinstructies correct op te volgen. In uw eigen belang maar ook in dat van uw team. 

Nog steeds interesse? Ontdek dan hier of u uit het juiste hout gesneden bent!


Werken in de Antwerpse industrie

Werken in de Antwerpse industrie

U hebt reeds ervaring? Of u volgde recent een industriegerichte opleiding? Dan vindt u op de site van VDAB het ruimste aanbod aan vacatures in Vlaanderen.

Daarnaast zijn er tal van andere jobsites, kranten, huis-aan-huisbladen en uitzendkantoren waar u een ruim aanbod aan vacatures kan vinden. De meeste bedrijven, ook de kleinere, hebben tegenwoordig een website waar u hun vacatures kan vinden. Vergeet ook de sociale media niet. Ook hier tonen werkgevers hun jobaanbod.

Wenst u ondersteuning bij uw zoektocht naar een job in de industrie? Boek dan een afspraak in bij een bemiddelaar van het Servicepunt Industrie van VDAB


U wil bijscholen/omscholen of verder studeren

U wil bijscholen/omscholen of verder studeren

U hebt interesse om in de industrie te werken maar u hebt geen of weinig relevante ervaring of u weet niet welke job of opleiding bij u past?

Kom dan naar de Informeer van het Servicepunt Industrie van VDAB Antwerpen.

U krijgt informatie over werken in de industrie en de beroepen waar veel vacatures voor zijn. U komt ook te weten wat u ervoor moet kennen en kunnen.  

U legt ook een korte test wiskunde en technisch inzicht af. In een individueel gesprek bekijken onze collega’s samen met u wat voor u het meest geschikte traject is.

Inschrijven doe je hier.

U weet welke job graag wil uitoefenen maar u moet bijscholen/omscholen?

Onze opleidingskalender geeft een helder overzicht van het opleidingsaanbod voor werkzoekenden. Hij wordt elke maand geactualiseerd.

U vindt informatie over de opleidingsverstrekker, de locatie en de looptijd van de opleiding. Alle opleidingen staan open voor werkzoekenden. Dit betekent dat u uw uitkering behoudt tijdens de opleiding.


Opleidingen voor werkzoekenden

Opleidingen voor werkzoekenden

Onze opleidingskalender helpt u op weg in het opleidingsaanbod techniek en industrie voor werkzoekenden. Hij geeft een overzicht van het onderwijskwalificerend aanbod op niveau 4 en 5 en van de opleidingen van VDAB en haar partners. Voor meer gedetailleerde informatie verwijzen we u graag door naar de website van elke opleidingsverstrekker.

Waar moet u op letten bij het doornemen van onze opleidingskalender.

  • Aanbod: bepaalde opleiding worden permanent georganiseerd (verschillende keren per jaar), andere maar één keer per jaar.
  • Duurtijd: de duurtijd is voor elke opleiding verschillend. De meeste opleidingen zijn voltijds dagonderwijs. Aan sommige opleidingen gaat een voortraject / vooropleiding vooraf.
  • Instapvoorwaarden: deze zijn op maat van elke opleiding. Voor elke opleiding is er wel minstens een intakegesprek en vaak is er een test die peilt naar parate kennis wiskunde en technisch inzicht.

De opleidingstrajecten van Talentenfabriek waarvoor u momenteel kan inschrijven vindt u onderaan deze pagina. 


Metal Skills Navigator
Oriënterend traject richting industrie

Werkvormm organiseert in samenwerking met stad Antwerpen en FTMA een oriënterend traject van 8 weken  voor jongeren tussen 28 en 26 jaar. Tijdens dit creatief traject worden niet enkel technische vaardigheden aangeleerd maar is er ook aandacht voor soft skills. 

Technisch administratief medewerker
infosessie op 18 oktober en 4 november

Deze gratis opleiding versterkt je communicatieve, commerciële en pc-vaardigheden en je krijgt er een stevige basis techniek bovenop. Je doet praktijkervaring op via een interne stage tijdens de opleiding en een externe stage bij een bedrijf uit de metaal / technologische sector. Nadien kan je als technisch-administratief bediende aan de slag.

Summer Challenge 2019
Gratis uitdagende 4-daagse voor bachelors chemie en elektromechanica

 

Procesoperators, laboranten en technici zijn de spil van de bedrijven BASF, Bayer, Borealis, Covestro, Ineos Syrolution en Ineos Oxide.  Hun kennis, expertise en creativiteit zorgen voor een innovatieve en veilige productieplant, dag en nacht. En dat kan jij aan den lijve ondervinden!

't is gratis maar we hebben maar plaats voor 40 studenten, dus schrijf je vandaag nog in!

Aan de slag als onderhoudstechnicus!
infosessies op 16/10 en 6/11

Wij bieden samen met onze partners een praktijkgerichte opleiding die je lanceert voor een carrière in de industrie. Onze samenwerking met de sector geeft u toegang tot bedrijven die vacatures hebben voor onderhoudstechnici!